ed rusande elpriser överväger många att stänga av uppvärmningen i sitt fritidshus över vintern. Det kan leda till omfattande frysskador som i sin tur kan leda till vattenskador. Folksam föreslår ett antal enkla åtgärder som skyddar.
Vinterperioden kan vara förhållandevis hård och kall i vissa delar av landet. Det i kombination med rusande elpriser gör nog att många vill se över sina omkostnader, i såväl villa som fritidshus. Folksam vill nu belysa de risker som finns när man exempelvis stänger av eller sänker värmen i huset.
Viktigt att tänka på om man stänger av all värme är att hela rörsystemet, inklusive påkopplade apparater, måste tömmas på vatten. Då ingen värme finns i huset är det dessutom viktigt att inkommande vatten stängs av vid brunn eller annan anslutning i mark.
– Givet elpriserna så har vi fått indikationer på att många kommer välja att stänga av värmen i sina fritidshus, vi vill därför tipsa om vad man i så fall bör göra, och såklart nämna vilka risker det kan innebära säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.
Några enkla åtgärder:
• Stäng av huvudvattenkranen och tappa ur rörsystem, varmvattenberedare och spolcisternen i toalett
• Rensa golvbrunnar och kontrollera rörfogar, vägg- och golvbeklädnadsskarvar samt blandarinfäste
• Om du har expansionskärl på vinden – kontrollera regelbundet och byt vid behov
• Rensa hängrännor utvändigt
• Placera avledningsrännor från stuprör bort från huset
• Kontrollera och byt vid behov ut takpannor
• Ha en grundvärme på i huset – runt 15 grader
– Vi ser att antalet vattenskador ökar när vintern varit extra kall. Den vanligaste skadan uppstår när vatten i rören fryser och expanderar så att rören går sönder, vilket ofta kan leda till läckage. Följer man våra enkla tips så är det i sig ett bra skydd, avslutar Erik Arvidsson.