I Beijer Byggmaterials senaste branschrapport summerar inköpsdirektör Peter Sjöström den generella marknadssituationen tillsammans med detaljerad information och prognoser gällande några större kategorier.
– Vi kunde inför den senaste rapporten förutse en ökad generell tillgänglighet och prisfall i de mer råvarudrivna kategorierna, skriver Peter Sjöström i rapporten. Vad vi däremot inte såg var de stora prissänkningarna på energi och containerfrakt som skett under hösten – som vi nu beskriver mer ingående i rapporten.
Det har skett stora förbättringar gällande den generella tillgängligheten på byggmaterial under sommaren och i höst har de sista problemen i princip försvunnit.
– Vi förväntar oss fortsatt god tillgänglighet och fortsatt fallande priser under Q1 och Q2, 2023. Generellt ser vi inga större orosmoln för första halvåret 2023. Kombinationen av de avklingande effekterna av Covid-19 och anpassningen till krigssituationen i Ukraina samt den minskade globala efterfrågan har gjort att tillgängligheten nu är god för, i princip, alla kategorier.
Ska man flagga för någon risk är det att många producenter drar ner sin produktion och att många led i värdekedjorna också minskar sina lager, skriver Peter Sjöström vidare.
– När detta sker finns alltid en risk att reduktionen blir för stor och att brister uppstår när säsongsmässig efterfrågan sedan ökar. Om så är fallet kommer detta att synas i april månad, vilket självklart är något vi planerar, säkrar upp, inför.
Beijers exponering gentemot Rot-marknaden är en styrka i nuvarande affärsläge och företaget ser ett fortsatt starkt intresse för renoveringar. Över 65 procent av husägare förväntar sig att investera i sitt boende på samma nivå eller i en ökad takt kommande tolv månader. Fokus för investeringarna har flyttats från bostadsförbättringar och utomhusytor under Covid-19 till energiåtgärder, t.ex. isolering, tak, fönster och dörrar etc. Nästan 50 procent av investeringarna inom 12 månader förväntas inom detta område enligt en enkät från Villaägarna.
– Generellt ser vi nu en försvagad marknad, men i många fall kan vi inte relatera till de domedagsprofetior som syns i våra medier, fortsätter Peter Sjöström. Visst ser vi en minskad efterfrågan som primärt är kopplat till privat konsumtion, men vi ser samtidigt en fortsatt god efterfrågan i flera segment när vi går in i vinter-månaderna, som även i normala tider är en lugnare period. Vi ser också att orderböckerna hos våra större entreprenörer även fortsatt ser relativt bra ut.
– När det gäller prisutvecklingen är det flera kategorier där priserna stabiliseras och börjar eller fortsätter falla. Det gäller huvudsakligen kategorier med stark koppling till råvaror,
men vi ser nu också utvecklingen tydligt i mer vidareförädlade kategorier.
Detta drivs huvudsakligen av:
- Fallande/stabiliserade energipriser.
- Fallande priser för primärt containertrafik.
- Fallande priser på många råvaror som, skrot, aluminium, trävaror, polystyren, polyeten etc.
- Generellt lägre global efterfrågan.
– Mycket ingående material har redan fallit i pris och är i många fall på nivåer vi inte sett sedan innan Covid-19. Vissa av dessa är troligtvis på, eller nära bottennivåer. Det finns också andra material, inte minst energikostnaderna, där vi redan sett stora prisfall och en stabilisering. Beijers uppfattning är att energipriserna kommer att falla ytterligare i vår, i takt med att Europa anpassar sig efter den nya situationen.
De främsta orsakerna till marknadernas nedgång är den höga inflationen som utlöste räntehöjningen för centralbanker, i princip, över hela den utvecklade världen – vilket undertryckte konsumenternas efterfrågan.
Bland ytterligare faktorer som är ansvariga för avmattningen nämner rapporten överdriven lageruppbyggnad under första delen av året och en stark nedgång i ”gör-det-själv-sektorn” efter två mycket bra år.
Den ryska invasionen av Ukraina samt andra faktorer har lett till ett antal trender som orsakade en massiv avmattning i efterfrågan.
Höga kostnader och försämrade konjunkturutsikter innebär en utmaning för sågverksindustrin.
Sågverken kommer allt närmare break-even/nollpunkt och vi kommer se förluster för resten av fjärde kvartalet samt första kvartalet 2023.
Svenska sågverk har lyckats bibehålla hög prisnivå på svenska marknaden på grund av försvagningen av SEK mot andra valutor som Euro och USD. Beijer ser en allt mer stabil
och enhetlig prisbild på marknaden och sågverken kommer vara försiktiga att acceptera ytterligare prissänkningar.