Järn Bygg Färg har talat med ledande företrädare för de bolag som nu misstänks för allvarliga brott mot konkurrenslagstiftningen. De uppger att de samarbetat väl med myndigheterna vilket dock inte Konkurrensverket håller med om.
Ronny Svensson, vd för Ifös systerbolag Geberit
– Vi kan bekräfta att vi haft besök av Konkurrensverket och att vi samarbetar fullt ut för att ge dem vad de vill ha.
Det säger Ronny Svensson, vd för Geberit som säljer och marknadsför Ifös produkter.
På frågan om varför Konkurrensverket behövde komma tillbaka och tvinga fram handlingar i en gryningsräd svarar han:
– Om Konkurrensverket har känt behov av ytterligare information så har jag respekt för det.
– I övrigt vill jag inte ge några kommentarer.
När jag frågar Ronny Svensson om hur försäljningen går till av Ifös produkter svarar han trevande. Men på en punkt är han bestämd.
– Alla som köper av oss måste gå via vvs-grossister. Det gäller också bygghandlarna.
Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach
Marknadschefen Andreas Larsson på Hornbach är mycket förtegen om företagets roll i det misstänkta prissamarbetet.
”Jag kan bara bekräfta att Konkurrensverket varit hos oss och fått allt det material de efterfrågat. Då det är en pågående utredning så kan jag inte kommentera den närmare innan den är slutförd”, säger han i ett mailsvar till JBF.
Vidare säger han om Konkurrensverkets intresse för Hornbach:
”Angående din fråga hur vi hamnat i detta, så får du vända dig till Konkurrensverket, då det är deras val och deras utredning”.
När det gäller Hornbach samarbetsvillighet i våras när Konkurrensverket efterfrågade handlingar från företaget kan det vara intressant att ta del av följande passus i verkets ansökan till domstolen om gryningsräden.
” Hornbach förefaller å sin sida endast ha inkommit med ett begränsat urval av interna handlingar. Det får antas att företagets diskussioner med Ifö (vilka framgår av e-postkorrespondens som inlämnats till Konkurrensverket) i vart fall har resulterat i någon form av intern diskussion eller uppföljning…”.
Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus
– Vi kommenterar bara att Konkurrensverket har varit här och inget annat.
Det säger Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus till Järn Bygg Färg.
Bauhaus tillhörde de tre kapitalkedjor inom byggmaterialhandeln som fick besök av Konkurrensverket och Kronofogden den 11 oktober. Den information och de handlingar som företaget ombads lämna ut till Konkurrensverket i våras var inte tillräckligt.
Det finns dessutom frågetecken kring Bauhaus agerande därvidlag.
”Det framkommer av att Ifö har inkommit med e-postkorrespondens mellan Ifö och Bauhaus som enligt Bauhaus svar på verkets åläggande inte existerar” skriver Konkurrensverket i sin ansökan till domstolen om att få göra gryningsräden.
Jennie Stenbom, kommunikationsansvarig på Kesko
– Vi har samarbetat med Konkurrensverket fullt ut från första början.
Det säger Jennie Stenbom, kommunikationsansvarig på Kesko i Finland som äger K-rauta.
Järn Bygg Färg talade först med Johan Wiklund, vd för K-rauta i Sverige, men han hade, trots sin ställning, uppenbarligen inte mandat att säga något om gryningsräden mot K-rauta. I stället hänvisade han till de finländska ägarna Kesko och dess kommunikationschef Jennie Stenbom.
Hon bekräftade för JBF att K-rauta tillsammans med två andra kedjor (Bauhaus och Hornbach) varit föremål för en gryningsräd. Och att man samarbetat fullt ut med myndigheterna. I övrigt är hon förtegen.
Men om ni samarbetat så väl behövde väl inte Konkurrensverket göra en gryningsräd hos er utan i stället nöjt sig med de upplysningar som ni lämnade i våras?
– Det har jag inga kommentarer till.
K-rautas samarbetsvilja verkar ifrågasättas av Konkurrensverket som i sin ansökan till domstolen om att få göra gryningsräden skriver följande:
”Därutöver har K-rauta endast inkommit med korrespondens mellan företaget och Ifö och inte, som också efterfrågades, interna handlingar gällande företagets och Ifös prissättning”.