Hur ska framtidens bostäder byggas? Innan Covid 19 var svaret ganska enkelt. Vi behöver bygga 600 000 nya bostäder fram till 2027, enligt Boverkets prognos, och många av dessa bostäder bör bara små lägenheter. De blir billigare att bygga och fler får råd att bo nyproducerat var kalkylen.
Innan pandemin ökade efterfrågan på billigare små lägenheter i storstäderna. När väl smittspridningen tog fart, blev bostäder i små format ett problem. Covid 19 slog hårt mot trångbodda. Vi måste ha distans, var beskedet från myndigheterna, och helst ska vi jobba hemifrån.
Nu rusar priserna på villor och större lägenheter, och flyttlassen går i en allt stridare ström från våra storstadsområden. Många behöver inte längre bo nära sitt jobb. Distansarbete är här för att stanna. Livskvalitet på landsorten lockar. Optimismen sprider sig hos många glesbygdskommuner, de kan planera för satsningar i stället för nedläggningar.
När denna pandemi är avklarad bör vi planera för nästa, säger experterna. Slutsatsen blir alltså att vi bör bygga 600 000 medelstora och stora bostäder för att både klara bostadsbristen och en god folkhälsa framöver.
Och det är inte bara på kommande pandemier som vi behöver vara förberedda. Golfströmmen tappar fart. Den har inte varit så svag på 1600 år. Om den försvagas ännu mer, då kan vi få Alaskavintrar på 50 minusgrader.
Stora lägenheter som är rejält isolerade kommer att behövas, och säker energi kommer att krävas under kommande polarvintrar. Klarar vindkraften det?
Per Gidlund