Järnvaruhandeln J. A. Göthes AB grundades i Falun 1861. Idag 160 år senare är företaget moderbolag i en koncern som omsätter 310 miljoner kronor per år. Huvudkontoret ligger fortfarande i Falun och företaget styrs och ägs av bygdens son Håkan Östlund.
– Företaget har bara haft sex ägare och verkställande direktörer på 160 år. Jag är nummer sex, min far var nummer fem. Vi är nu ett av Europas äldsta familjeföretag och med Göthes Industribeslag AB är vi Skandinaviens största OEM-grossist inom lås och beslag, säger Håkan Östlund.
Han framhåller att grundaren Jean Abraham Göthe är stor inspirationskälla. Han började importera smidesvaror som lås och beslag från bland annat England och Tyskland i mitten av 1860-talet. Då fanns ingen järnväg till Falun utan transporterna gick med häst och kärra från hamnen i Göteborg.
Då var företaget en liten järnhandel med ett begränsat sortiment, nu är Göthes Industribeslag AB en multifabrikantgrossist som marknadsför ett 50-tal varumärken från Asien och Europa och som fokuserar på OEM-marknaden, det vill säga dörr-, fönster- och fasadtillverkare, i Norden, Baltikum och Polen med Sverige som huvudmarknad.
I takt med tiden
Företaget har bland annat överlevt två världskrig och finanskrascher. Håkan Östlund har varit ytterst nära att få lämna in företagets konkursansökan. Enligt honom har man vänt olycka till framgång genom att skapa förutsättningar för att möta nya krav på marknaden.
Digitaliseringen ställer nya krav och därför hade Håkan Östlund för drygt två år sedan, strax innan pandemin slog till, beslutat att öka investeringarna i företagets human- och strukturkapital.
– Jag har ju rekryterat nästan alla medarbetare eftersom jag har varit med i 38 år. Med nya rekryteringar kommer det in unga människor med ett helt annat dna. Efter att vi ersatte vår lageransvarige som hade varit här i 40 år med en kille som var född 1992 och full av idéer, har vi från 2017 till 2020 investerat 4 miljoner kronor i 4 hissautomater i vårt lager, och de har kopplats ihop med det affärssystem som vi bytte till 2017. Vi har investerat totalt 12 miljoner kronor i vårt nya affärssystem som är det femte i ordningen.
Nytt läge med Covid-19
Företaget var inställt på fortsatt förnyelse och när pandemin slog till, ändrades förutsättningarna från ena dagen till den andra. Håkan Östlund insåg att de förlorade sina möjligheter att marknadsföra företagets mervärden fysiskt mot nya och befintliga kunder.
– Vi bestämde oss för att möta kunderna på ett nytt sätt, och välkomna dem till gothes.se. Vi investerade i en fotostudio för en kvarts miljon och tre medarbetare, som är duktiga på lås och beslag, fotograferade våra artiklar i 3D, alltså 360 grader, och lade in med ritningar och teknisk specifikation. De jobbade med detta under ett års tid.
De totalt cirka 6000 timmar som arbetet tog, resulterade i en ny e-handeln som sjösattes den första mars 2021.
– Vår nya e-handel lanserades med budskapet “Välkommen till gothes.se, en av Nordens bästa e-marknadsplatser för lås och beslag”. Vår e-handel hade då ökat från 5 till 18 procent men marknaden hade ännu inte tagit emot vår nya e-handel som vi hade rullat ut. Jag har inte sett siffrorna än, men det är så stort, säger Håkan Östlund.
Värdesätter mötet
Pandemin har ändrat våra köpbeteenden. Vi handlar mer online och den utvecklingen kommer att fortsätta enligt bedömare. Håkan Östlund anser dock att det personliga mötet är avgörande för att J. A. Göthes-koncernen även i fortsättningen ska vara konkurrenskraftig.
– Det är viktigt för mig som ledare och ägare av ett bolag, att alltid påtala för mina medarbetare vikten av att affärer görs mer mellan människor än mellan företag. Därför har vi under pandemin i Göthes Industribeslag AB anställt två nya utesäljare och öppnat säljkontor i Huskvarna och Malmö.
Han tror inte på det resonemang som förs idag om att nu kan vi spara pengar och spara in på säljkontoren och analoga säljmöten.
– Att bekräfta dina kunder är så viktigt, och det gäller att presentera vad vi står för och vilka affärsvärden vi kan skapa tillsammans. Det handlar om allt från vår nya e-handel till nya beslag- och låssystem som vi hittar framförallt i Europa och viss mån Asien.
Motvillig järnhandlare
Håkan Östlund ser sig själv mer som en säljare än vd. Hans pappa, farbröder och farfar var järnhandlare. Att han också skulle bli det, var en självklarhet enligt de äldres värderingar. Men Håkan Östlund hade andra drömmar. Han ville bli arkitekt.
– Pappa köpte Göthes Järn 1964 och då var jag 10 år. Han släpade med mig för att jag skulle lära mig. Det var liksom förutbestämt att jag skulle ta över efter honom någon gång. När jag skulle börja på gymnasiet – pappa var av den gamla skolan – då sa min far att nu läser du till ingenjör så lär jag dig ekonomi, ja far fick jag säga, så jag läste fyraårig tekniskt gymnasium.
Efter militärtjänsten ville hans pappa att han skulle börja arbeta i familjeföretaget. Det ville inte Håkan Östlund. Men arkitektdrömmarna gick i kras, betygen räckte inte till. Efter att ha blivit antagen till civilingenjörsutbildningen på Kungliga Tekniska Högskolan falnade dock intresset för teknik. I stället blev det ekonomistudier i Uppsala.
– Jag var intresserad av ekonomi och marknadsföring och därför började jag läsa till civilekonom. När jag var klar jobbade jag hårt för att få ett jobb så att jag skulle slippa flytta hem och jag fick jobb som revisor på revisionsbyrån Price Waterhouse.
Han berättar att revisorsjobbet var tufft. För att göra karriär på ett amerikanskt bolag måste du vara bland de bästa. Arbetstiden var sju dagar i veckan.
– Jag gjorde en snabb karriär. Men min hustru var inte lika glad. Vi hade två barn och jag var aldrig hemma.
Tog över konglomerat
1983 hade han jobbat som revisor i fyra år och då ringde hans far upp honom och sa “antingen kommer du hem eller så stannar du kvar och gör mig besviken och blir en tråkig revisor”. Då valde Håkan Östlund och hans fru att återvända till Falun.
– Jag fick tjänstledigt och vi flyttade hem. Då insåg jag, jag är född dalmas och ska dö som dalmas. Jag och min far var som bröder, men vi blev oense om hur vi skulle driva företagen och han gick hem. Och där stod jag, 29 år gammal, med alla luttrade och konservativa medarbetare.
Håkan Östlund tog över ett konglomerat av företag. De var byggmaterialgrossist, järnvarugrossist, lås- och beslagsgrossist samtidigt som man ägde järnhandels- och kastrullföretag och var låssmeder.
– Jag reste runt och besökte alla kundsegment. Jag fick en insikt i de olika branscherna, med den insikten fick jag en utsikt. Den fick jag använda när krisen på 1990-talet slog till, då dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis skickade upp räntan på 500 procent, och kronan devalverades.
Kris blev nystart
Han fick kniven på strupen och fick kämpa för att överleva och undvika konkurs. Företag såldes och kvar blev byggmetallvaror och det var lås och beslag.
– När vi hade klarat det och minskat vår omsättning och medarbetare, då hade vi rensat upp kring en frisk kärna och tagit fram vår spetskompetens inom lås och beslag samt teknikprodukter. Därifrån vände det och så satsade vi stenhårt på det, och det har varit vår smala lycka och framgång.
Lås- och beslag blev plattformen för Göthes-koncernen som med tiden även har växt inom andra affärsområden. 2014 förvärvas konkurrenten Industribeslag Sjögren i Kungsbacka samt Dala Teleservice. 2017 bildades en koncern med dotterbolagen Göthes Industribeslag AB, Göthes Säkerhet AB och Göthes Teknik AB, vars verksamhet är den enda som är kvar från företagets järnvarutid, som huvudsaklig arbetar med skärande verktyg och fästelement.
Lämna över
Moderbolaget är fortfarande J. A. Göthes AB, som grundades av Jean Abraham Göthe 1861.
– Jag har nu varit vd och ägare i 38 år och är äldst i koncernen, och är den enda som har en manuell filofax. Jag hade tänkt att stiga åt sidan i år när jag fyllde 67 år. Men pandemin gör att jag inte kan hälsa på våra affärspartners och tacka för mig som vd. Så det får bli nästa år när jag fyller 68. Då är planen att jag ska axla rollen som Senior Adviser i koncernen.
Håkan Östlund har insett att han har en affärssyn som idag är för analog, och att affärer görs lite annorlunda idag. Han har fyra söner och förhoppningen är att tre av dem kommer arbeta i familjeföretaget i framtiden och fortsätta vårda arvet efter Jean Abraham Göthe som hade favorituttrycket: ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra mycket”.
– Han är vår mentor och adelsmärke och står för “Göthes-andan” än idag. Vi är som dalabönderna, du kan inte skörda och slå åker om du inte har teamwork. Vi är hårt jobbande. Vi är prestigelösa. Vi är stolta över att få skit under naglarna.
Fakta Göthes-koncernen
56 medarbetare och omsatte 310 miljoner kronor år 2020.
Koncernbolag
– Göthes Industribeslag: 34 medarbetare, omsätter 230 miljoner kronor.
– Göthes Säkerhet AB: 20 medarbetare, omsätter 50 miljoner kronor.
– Göthes Teknik AB; 2 anställda, omsätter drygt 10 miljoner kronor.
Intressebolag
– Beslaget AB (25 procents ägarandel): fyra medarbetare, omsätter 20 miljoner kronor.
Per Gidlund