Byggfaktas Byggstartsindikator indikerar att bostadsbyggandet har saktat in och minskat en aning de senaste månaderna. Indikatorn visar en ökning med 6 procent januari 2021 – januari 2022, vilket ska vara den lägsta ökningstakten sedan sommaren 2020.
Ökningstakten har varit betydligt högre för bostäder än för övriga byggnader, men nu finns alltså tecken på en avmattning.
– Byggstarterna fortsatte att öka under januari, enligt Byggstartsindikatorn. Till skillnad från tidigare är det dock byggandet utanför bostadssektorn som driver. Pågående projekteringar och befintliga orderstockar tyder på att ökningarna bör fortsätta. Samtidigt finns det dock en del som talar för att toppen är nära med högre byggmaterialpriser, stigande räntor, en begynnande arbetskraftsbrist och det slopade investeringsstödet för bostäder, säger Tor Borg, analyschef på CityMark Analys och Byggfakta.
Inbromsning bostäder
Byggstartsindikatorn för bostäder föll i januari 2022 med 0,5 procent jämfört med 0,3 procent månaden innan. Jämfört med samma månad i fjol var uppgången 16,7 procent att jämföra med det reviderade utfallet på 22,0 procent för december.
– Den inbromsning som syns i Byggstartsindikatorn signalerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kan komma att toppa tidigare och på lägre nivå än tidigare indikationer visat. Nu väntas årstakten nå 63 000 i början av 2022 för att sedan vända nedåt, säger Tor Borg.
Uppgång för övrigt byggande
För övrigt fastighetsbyggande steg byggstartsindikatorn under januari 2022 med 2,2 procent, den snabbaste uppgången sedan mitten av 2020. Samma månad i fjol var indikatorn 8,3 procent lägre.
– Framför allt är industribyggnader som bidrar till uppgången men även logistik och lager ligger på höga nivåer när det gäller byggtakt. För övriga sektorer ser det svagare ut, säger Tor Borg.
Ökning med drygt 30 miljarder
Det senaste året har nyproduktionsprojekt för bostäder byggstartats för nästan 181 miljarder kronor. Totalt uppgår den uppskattade byggkostnaden (exkl. markköp) till 103,9 miljarder kronor, vilket är en ökning med 26,3 miljarder jämfört med föregående tolvmånadersperiod.
För övriga byggnader som affärs- industri- och logistiklokaler samt kontorsbyggnader, hotell, restauranger och samhällsfastigheter, uppgår byggkostnaden till 64,6 miljarder kronor, vilket är en uppgång med 3,5 miljarder kronor.