Elbolaget Eon och fastighetsbolaget Byggvesta gör en gemensam satsning på förbränning av havreskal. Genom enkla anpassningar av förbränningsprocessen erhålls en högkvalitativ mikrosilika vilken kan ersätta vanlig cement och därmed ge ett lägre koldioxidavtryck vid betongproduktion. Samtidigt ger förbränningsprocessen varmvatten till fjärrvärmekunderna i området.
– Det här är ytterligare ett exempel på att Eon tillsammans med olika partner testar innovativa och hållbara lösningar som både bidrar till sänkta koldioxidutsläpp inom flera sektorer och till mer återvunnen fjärrvärmeproduktion, säger Anette Blücher, chef Eon Energiinfrastruktur.
Genom att bränna havreskal uppstår en produkt som kan ersätta cement och därmed sänka klimatavtrycket vid betongproduktion.
Enligt beräkningar kan cementmängden halveras genom inblandning av mikrosilika, från runt 400 kilo till cirka 200 kilo cement per kubikmeter betong. Efter sommaren börjar Byggvesta och Eon göra tester.
Den betongtyp som uppstår kallas agribetong och har använts tidigare av Byggvesta vid flera byggprojekt. Men förbränningsprocessen för också annat gott med sig; den ger varmvatten till fjärrvärmekunderna i området.
– Vi tror att branschöverskridande samarbeten är en förutsättning för att lyckas med klimatomställningen i samhället. Detta är ett gott exempel på hur innovation kan skapa synergieffekter för flera branscher, säger Alicia Åhlfeldt, hållbarhetsstrateg Byggvesta, i en kommentar.