Kiiltos Debonding on Demand-koncept är det första i sitt slag, skriver företaget i ett pressmeddelande. Med Kiiltos lösning kan hoplimmat material separeras med hjälp av exempelvis värme, vilket gör rivningsavfallet återvinningsbart.
Raija Polvinen, Kiiltos Chief Ecosystem Officer, förklarar hur det fungerar:
– Förenklat uttryckt, när ett traditionellt lim torkar och härdar, bildar det en stark molekylkedja, som en kedjelänk som används för att låsa cykeln vid en lyktstolpe.
Kedjan binder samman materialen och är mycket svår att bryta upp. Med Kiiltos kemiska innovation kan, för första gången, kedjelänkar öppnas på ett kontrollerat sätt.
Det innebär att vid varje framtida renovering kan byggare förnya befintliga byggmaterial såsom kakel och klinker utan att behöva förstöra plattorna, eftersom limbindningen kan lösas upp. Detta kommer att avsevärt öka återvinningsgraden för bygg- och renoveringsmaterial.
Vid exempelvis en badrumsrenovering är det inte längre nödvändigt att demontera ytorna ned till bygg-gipsen. Med Debonding-konceptet kan fogmassa tas bort på ett kontrollerat sätt. Även plattorna förblir intakta och kan användas ytterligare en gång. Fogmassan kan dammsugas och returneras till Kiilto för återvinning.