Svensk samhällsbyggnad kommer att få problem som skapats av den nu rådande negativa bilden av byggbranschen. Utbildningsföretaget Nackademin varnar för snar kompetensbrist. Särskilt stort är efterfrågan på VA-kompetens och byggnadsingenjörer.
Ekonomisk osäkerhet, senaste årens höga inflation och en svag krona har fått många att känna sig oroliga för sin karriär och inkomst – inte minst nyanställda och nyutexaminerade. Svensk byggindustri har drabbats mycket hårt och många byggnationer har avstannat.
– Ser man till den mediala bilden av byggbranschen de senaste två åren kanske man tänker att framtidsutsikterna är dystra, säger Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin. Men vi kan se att det faktiskt är precis tvärtom. Det här är en bransch som kommer ha ett starkt kompetensbehov de kommande tio åren.
Befolkningen ökar, bostadsbristen är stor och samtidigt växer behovet av att klimatanpassa våra städer. Utöver det väntas stora pensionsavgångar inom byggindustrin. Det skapar en bekymmersam position där det kan vara svårt för företagen att hitta rätt kompetens.
– Även om ekonomin varit svag så finns stora framtida behov av nya bostäder, vägar och järnvägar som kommer behöva byggas kommande år, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning Byggföretagen. Byggindustrin står inför en jätteutmaning med framtida brist på personal. Vi ser också att många som i dagsläget jobbar som exempelvis arbetsledare vill kliva uppåt i karriären. Det ställer stora krav på att både kunna fortbilda befintlig personal, samtidigt som vi behöver stärka upp med ny kompetens.
Sveriges kommunala vatten- och avloppsanläggningar är i stort behov av modernisering. På Nackademin erbjuds tre utbildningar inom området – byggnadsingenjör inom mark och vatten samt två utbildningar till VA-projektör, en på distans och en på plats i Solna. Utbudet av utbildningar tas fram i nära samarbete med industrin, för att säkerställa att utbildningarna verkligen motsvarar branschens behov och den kompetens som efterfrågas.