Våtrumsskivor som listats som godkända av Svensk Våtrumskontroll och Byggkeramikrådet håller inte måttet, enligt Villaägarna. Tidigare har Länsförsäkringar sågat testerna av tätskikt.
– Jag är inte orolig. Rapporten är på fyra sidor och inte särskilt tung. Vi kan inte agera efter sådana rapporter, säger Magnus Jansson, vd för Byggkeramikrådet.
Våtrumsskivor används bakom ytskikt och tätskikt i våtrum. Ytskiktet utanpå våtrumsskivorna kan exempelvis utgöras av kakel eller våtrumsmatta. Svensk Våtrumskontroll har tillsammans med Byggkeramikrådet med flera sammanställt egenskapskrav för våtrumsskivor på regelväggar. Men enligt Johan Smeds, byggnadsteknisk expert på Villaägarna, är listan inte pålitlig. Den innehåller bland annat magnesiumoxidskivor som, enligt Villaägarna, inte tål fukt.
– När en våtrumsskiva finns med i listan över godkända våtrumsskivor, är det lätt att man som konsument sänker garden och tror att dessa skivor är trygga och säkra att använda i våtrum. Men kraven för att få vara med på listan är extremt lågt satta, säger Johan Smeds.
Krav på mögelresistens
För att en våtrumsskiva ska få finnas med på listan ställer Svensk Våtrumskontroll och Byggkeramikrådet krav på mögelresistens samt dimensionsstabilitet vid viss fukt- och temperaturvariation. Det enda som krävs för att hamna på den aktuella listan är, konstaterar Villaägarna, att företaget som säljer eller importerar skivan själv skriver under ett intyg på att våtrumsskivan uppfyller kraven i en så kallad leverantörsförsäkran. Det sker alltså inte genom oberoende tredje part.
– Många konsumenter sätter stor tilltro till Svensk Våtrumskontrolls och Byggkeramikrådets lista över godkända våtrumsskivor. Det är dessvärre en falsk trygghet, då det är lätt att hamna på listan, när kraven är så låga. Företagen intygar dessutom själva att deras våtrumsskivor uppfyller kraven, men ingen kontrollerar om det stämmer. Systemet för godkännande av våtrumsskivor är som gjort för att missbrukas av branschens aktörer, säger Johan Smeds.
Byggkeramikrådet drabbas alltså nu på nytt av kritik. Förra hösten kom Länsförsäkringar med en rapport som ifrågasatte testerna av tätskikt. Men rådets vd Magnus Jansson känns ingen oro för att förtroendet rubbats.
– Jag förstår inte vad Villaägarna är ute efter. Rapporten är på fyra sidor och inte särskilt tung. Vi kan inte agera efter sådana rapporter. Då det gäller skadefall så känner jag inte till några alls rörande magnesiumoxid baserade skivor, överhuvudtaget är skador i våtrum där tätskikt inte är tätt mitt på konstruktioner mycket sällsynta. De flesta skador vi ser hänför sig till brunnar och ofta felaktigt monterade sådana.
Står bra emot mikrobiell tillväxt
Magnus Jansson förklarar att godkännandet går till så att skivorna som hamnar på listan har ett antal egenskaper som gör att de står bra emot mikrobiell tillväxt. De ska ses som ett bra alternativ till kartongklädd gips. Men Magnus Jansson undrar i vilken miljö de aktuella skivorna placerats.
– Man ska inte ha fukt bakom skivorna. Undviker man det så vidhåller jag att konstruktionen fungerar, säger han.
Men Magnus Jansson uppger ändå att leverantörerna nu ska kontaktas för ett få kommentera rapporten.