Woodyföretaget Lindgrens Bygg & Järn i småländska Urshult och Tingsryd ökade sin omsättning från 33 till 75 miljoner kronor mellan 2016 och 2019. För den bedriften utsågs företaget till Gasellföretag 2020 av Dagens industri. Och framgångarna fortsatte under 2020.
– Vi har gjort ett hyfsat jobb hela gänget. Vi har nått all-time-high i både omsättning och resultat, säger Glenn Borg-Nilsson, vd för Lindgrens Bygg & Järn i Urshult och Tingsryd.
Han framhåller att resultatet inte bara är en coronaeffekt. De har vänt sig mycket till industrin och byggproffsen, och under 2020 har företaget fått in 400 nya kreditkunder som totalt omsätter 7,5 miljoner kronor. Enligt honom är det deras nykundsbearbetning som har lett till de goda resultaten.
Lyckosamt förvärv
Arvet efter fadern har förvaltats väl av Jerry Nilsson (byggsäljare), Tom Nilsson (platschef) och Glenn Borg-Nilsson (vd). 1982 köpte deras far Lindgrens Bygg & Järn i Urshult av familjen Lindgren, och bröderna har jobbat på bygghandeln sedan skolåldern på somrarna. När deras far hastigt gick bort 1996 tog de successivt över verksamheten och nu har de drivit bygghandeln i drygt 20 år tillsammans.
2018 blev ett viktigt år för Lindgrens Bygg & Järn. Då förvärvades XL-Bygg Tingsryds Järn och strax därefter tog utvecklingen fart. Bröderna flyttade mycket volym till Tingsrydsbutiken, ökade personalstyrkan och började målmedvetet bearbeta befintliga och nya kunder. Nu har man snart nått taket vad anläggningen klarar av volymmässigt.
Delaktighet ger framgång
Som nycklar till framgångarna lyfter Glenn Borg-Nilsson fram personalen och företagets försäljnings- och lönsamhetsmål som de anställda får ta del av. Om det går bra, får de bonus.
– Det är en stark morot och vi får lite tävlingsinstinkt i säljmomentet, vilket är viktigt. Det ska löna sig att man säljer och att man säljer till rätt pris. Då ska även personalen ha del av kakan. Den belöningen tror jag är betydelsefull.
Han pekar också på att de har haft som strategi att alltid ha mycket hemma på lager.
– Det är extra viktigt när man jobbar mot proffsbyggare. Ett bygge kan inte stanna upp i vänta på leverans, säger Glenn Borg-Nilsson.
Han vill också framhålla att det inte hade varit möjligt att nå framgångarna utan stöd av Woody-kedjans servicekontor framförallt när det gäller inköpspriser och avtal inom både byggmaterial och industriförnödenheter.
Utökat järnsortiment
Lindgrens Bygg & Järn vänder sig främst mot byggbranschen men även mot tillverkningsindustrin. Därför har företaget ett större järnsortiment än vad man normalt har inom Woody-kedjan.
– Vi har rätt mycket skyddskläder och infästning, och maskiner som vi försöker vara duktiga på. Till skillnad från bygg så är det ett ganska jämnt flöde hela året. Bygg stannar ju av i december, januari och februari vanligtvis. Men industrisidan flyter på. Förnödenheter med mera behövs ju hela tiden, berättar Glenn Borg-Nilsson.
Enligt honom har bygg haft den starkaste utvecklingen men även tillverkningsindustrin växer.
– Vi jobbar medvetet mot tillverkningsindustrin och vi har haft industrisäljare under alla år. Och Tingsryds Järn var duktiga på industrin så nu har vi tre industrisäljare som åker runt och fyller på förnödenheter och servar industrikunderna.
Lönsam region
Enligt honom brukar de inte märka av ekonomiska nedgångar så mycket. I regionen finns många jordbruk och några större byggkunder. Annars är det många 1-4 mans byggföretag som gör renoveringar och några nybyggen per år och de utgör ryggraden i kundstocken.
– De har fulltecknade böcker både i hög- och lågkonjunktur känns det som, så vi är inte så konjunkturkänsliga här på landet. Vi får inte de höga topparna men inte heller de djupa dalarna, säger Glenn Borg-Nilsson.
Han tror inte att det är någon lågkonjunktur i sikte.
– Visst, det kan inte fortsätta som det har gjort men jag tror inte att det kommer att bli någon jättedipp. Det kommer nog att tuffa på. Så här långt har vi har ökat 30 procent de första veckorna under 2021. Vi fortsätter att jobba för att nå vår drömgräns på 100 miljoner kronor i omsättning. Det som bekymrar oss nu är varuförsörjningen på många produktområden. Den kommer att bli en utmaning för branschen under detta år.
Fakta Gasellföretag
– omsätter minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anställda,
– har de senaste 4 åren minst fördubblat sin omsättning samt ökat den varje år,
– har under samma period varit lönsamt,
– har i allt väsentligt vuxit organiskt, och
– har sunda finanser.
Under 2020 utsåg Dagens industri 846 bolag i landet till Gasellföretag.
Per Gidlund