Med stabil inflation, lägre räntor och det tillfälligt utökade rotavdraget ser hantverkarbranschen en ljusning inför framtiden, men det finns en stark oro för kompetenstapp och minskad attraktionskraft.
Bristen på erfarna snickare och murare pekas ut som ett av de största hoten mot branschens långsiktiga stabilitet. Detta visar den senaste mätningen av Hantverkarbarometern från Beijer Byggmaterial.
Rapporten, som baseras på svar från över 1000 hantverkare, visar att nästan tre av fyra av de tillfrågade ser en risk att många kommer att lämna yrket, vilket innebär ett stort förlorat kompetenskapital för branschen.
Rotavdraget lyfts fram som en nyckelåtgärd för att säkerställa fortsatt framgång, där drygt tre av fyra av hantverkarna anser att det bör utökas till 50 procent av arbetskostnaden för att stärka branschen ytterligare. En av sex anser att en sänkning av amorteringskravet är avgörande för branschens framtid.
– Trots att marknaden nu vänder ser vi en oroande trend med fortsatta konkurser som innebär att erfarna hantverkare lämnar branschen, vilket innebär en stor förlust av kompetens just när behovet är som störst. De positiva indikationerna vi nu ser i ekonomin kan snabbt förloras om vi inte agerar för att förbättra förutsättningarna för branschen och säkerställer att kompetensen stannar kvar, säger Geir Thomas Fossum, vd på Beijer Byggmaterial.
Förra årets resultat av Hantverkarbarometern visade på att branschen hade en accelererande ekonomisk nedgång och minskad orderingång – en trend som nu har vänt, enligt årets undersökning. Det finns en mer positiv ekonomisk framtidstro.
I den senaste mätningen tror nästan två av tre att konjunkturen kommer att förbättras under det kommande året, medan endast en av tio förutspår en försämring. Denna optimistiska syn riskerar dock att försämras på grund av oron för kompetenstapp och minskad attraktionskraft.
– För att säkra framtiden för byggsektorn och möta kommande behov, särskilt med tanke på de stora infrastrukturprojekten och de energirenoveringar som Sverige behöver göra, måste vi fokusera på att behålla och utveckla den kompetens vi har idag. Det behövs politiska incitament för att säkra byggföretagen och stimulera ekonomin, parallellt med att vi behöver lyfta vikten av och höja statusen för hantverkaryrket, säger Geir Thomas Fossum.