Över 900 utställare från drygt 30 länder lockade åter tiotusentals besökare till Nordbygg på Stockholmsmässan. Många av utställarna passade på att lansera helt nya produkter eller en nyskapande paketering och design lagom till mässan. Frågesport blandades med tävlingar i allt från spikning till boxboll och hockeyskott. Starkare drycker än folköl var för första gången förbjudet i montrarna under dagtid vilket verkade bidra till en lugnare stämning. För oss besökare var det ett minus att arrangören inte längre delade ut mässkataloger för besökarna att navigera utifrån och att de missat att föranmäla sig fick betala 250 kronor i inträde.
Metabo som är starka på metallsidan visade upp sin första stora batteridrivna 36 volts 230 millimeters vinkelslip. Effekten motsvarar 2000 watt. Dessutom visade Metabo genom distriktssäljaren Martin Meibrant på Nordbygg att man breddat sig på byggsidan med fler tak- och vinkelslipar och en ny kap- och gersåg där vinkeln kan ställas även på underplattan. Vid sågning av till exempel lister undviker man därmed problemet med att maskinen tar plats bakåt.
Panasonic visade upp en ny skruvdragar-design i mörkt, kallad carbon. Skruvdragaren 74 A2 är ny och kan köras med 14,4 och 18 volts-batterier som Panasonic själv utvecklar och tillverkar. Där ingår också att maskinerna klarar sig från damm och vatten.
– För oss är driftssäkerheten viktigast. Och vi har 0,3 procent reklamationer vilket är exremt lågt på den här marknaden, berättar Mats Gille, produktchef på Panasonic.
Festools fokus på årets Nordbygg var den batteridrivna cirkelsågen med ett skensystem som den nyutnämnde produktspecialisten på Festoolas showroom i Malmö Matthias Olsén visade upp på mässan.
– Den är fortfarande unik i Sverige. Den gör att hantverkaren vid byggandet av exempelvis terrasser slipper bära brädan till kap- och gersågen och istället kan ta med sig sågen och skenan och kapa där det behövs, berättar Marcus Pettersson, chef för Festool i Sverige.
En helt ny torkbits lanserades också lagom till mässan. Den passar Festools skruvautomat vilket tajmar bra till våren nu när terrasserna ska byggas.
Anderas Göransson, säljare på Bosch, visar här upp en skruvdragare i Dynamic-serien som väger betydligt mindre och ändå är starkare än föregångaren. En kickback-kontroll gör att motorn slår av vid oväntade kast med hjälp av en sensor. När det gäller serien Robust och varianten med slag kommer i september också en lättare modell med bättre ergonomi och grepp och kickback-kontroll.
Aerfast lanserade på Nordbygg en ny lösning med dold infästning som kan behövas nu när trall-säsongen börjar. En skruvfixtur och en patenterad mejselspets-skruv som går in från sidan och fräser ur materialet gör att trallskruvarna inte syns. Marknadskordinatorn Mikael Leppänen på bilden här tror starkt på den här produkten.
Hitachi som är marknadsledande på cirkelsågar presenterade en ny kolborstfri elektrisk cirkelsåg C6 MEY som väger mindre än föregångarna, 2,8 kilo mot tidigare 3,5 kilo. Dessutom tar den 66 millimeters sågdjup, 12 millimeter mer än tidigare. Den finns med batteri och tar då samma djup. På bilden syns Kjell Johansson, key account manager på Hitachi.
Dewalts nya batteridrivna kap- och gersåg gör 220-250 kapningar på samma laddning. Den väger 11,5 kilo och är alltså lätt att flytta. Och den har samma precision som motsvarande produkter med sladd. Dewalt visade också upp sin nya gröna korslaser som ger fyra gånger bättre synbarhet än den gamla med röda laserstrålar.
Mascot visade genom Johnny Månsson upp en ny kollektion arbetskläder med sex olika färgkombinationer. Priserna varierar med kvaliteten. Mascot har också en friare och mer moderiktig kollektion arbetskläder för unga som kunde beskådas på mässan. Företaget leverar bland annat till personal och kunder i Flüggers butiker.
Grunda presenterade en världsnyhet på Nordbygg – ett så kallat Easy Click-handtag med låsskylt som monteras på rekordtid. I stället för 20 minuter tar monteringen mindre än en minut helt utan verktyg. Handtaget sätts fast med en enkel handrörelse och låsskylten med magneter. Markku Hedekvarn visar här hur det går till.
Josefin Silverfur på Epox var glad över att kunna presentera årets nya markvibrator från Mikasa med packningsindikator som talar om packningsgraden och gör att man undviker att köra för kort tid eller för lång tid. Den fungerar på alla typer av bärlager. Som tidigare finns de mindre konsumentinriktade vibratorerna att köpa liksom företagets skottkärra.
Hultafors Group var på plats och visade bland annat upp en ny stege från det egna märket Wibe som uppfyller kraven för Bra arbetsmiljöval.
– Infästningsmetoden är samma som för bilindustrin för ökad hållbarhet, berättar säkerhetsintruktören Kent Lauarv som här sitter på stegen.
Trappstegen har inte längre några vassa ytor och ingen irriterande aluminiumsvärta. Dessutom är ”hatthyllan” djupare.
Med Arvid Nilssons nya vagnsbultskalle som försäljningschefen Andreas Franzén här visar upp tar utvecklingen ett kliv framåt. Nu slipper man köpa givna längder. Det är bara att ta en bit och kapa var man vill för att sedan gänga på skallen/muttern. På Nordbygg visade företaget också upp en ny satsning i sitt mångåriga stöd till arbetet mot cancer. Ett armband med valda delar av företagets produkter kunde köpas för 200 kronor stycket varav allt oavkortat gick till välgörenhet.
Svenskt Trä lockade med frågesport om den nya satsningen på certifierad målad panel med fina verktygspriser i potten. Många byggelever och även garvade byggare samlades kring bordet i montern för att klura ut svaren.
– Det har varit en väldigt god respons. Det är ett bra sätt för oss som är här för att ge råd och dela ut skrifter, säger Marie Åsell på Svenskt Trä.
Den certifierade målade panelen som är ett system för kvalitetssäkring av industriellt ytbehandlade utvändiga panelbrädor lanseras på allvar i höst.
Villafönster genom Lars-Gunnar Svensson visar här upp företagets nya satsning på skjutpartier i ek. Fram tills nu har sortimentet bestått av vitmålade furupartier, aluminiumbeklädda för de som önskat det.
– Det blir nog ingen storsäljare men det sticker ut och ger ett vackert intryck för en billig peng för den som vill ha lite fint, säger Lars-Gunnar Svensson.
Villafönster lanserar samtidigt en nydesignad ytterdörr med ett elegant ekinlägg i den i övrigt vitmålade dörren.
Tesa har utvecklat den så kallade A6-serien med ett tejp som går ihop med många material. Bent Tillisch på bilden lovar att det håller tätt och klarar tempereturväxlingar. De spänningar som kan uppstå mellan metall och tejp annars ska nu helt vara borta med den här tejpen.
Milwaukee har med hjälp av bluetoothteknik stöpt om hur du ställer in verktygsmaskinerna. Den slagskruvdragare som säljaren Matilda Anderbrant här visar upp kan från en telefon få inställt tjocklek på plåten och tjocklek och längd på skruven. Utvecklingspotentialen är förstås stor eftersom massor av olika variabler kan ställas in via appen på inte bara en maskin utan flera som en hantverkare rör sig med.
Anders Gerdtman på Gelia visar här stolt upp den enkla men geniala grenuttags-klämman. I stället för att sladdarna ligger i vägen kan de nu enkelt fästas på en stege, arbetsbänk, stolpe eller var man önskar.
En praktisk arbetsplattform för innertaksjobb hittade vi hos Zarges. Inställbar i tre höjder. Den lätt infällbara trappan på gaveln gör det lätt att komma upp på plattformen.
Cembrit har skapat ett ny färg-kodning för sina skivor som ska förenkla arbetet för kunden. Basskivan har en siffra, färgtonen en annan och den grupp som färgen ingår i utgör den tredje siffran. Dessutom har skivtyperna delats in i bokstäver.
– Det blir mer logiskt och kunderna kommer vänja sig vid det, säger Patrik Strömbäck på bilden.
Teknikern Tobias Karlsson på Icopal visar att det går att täta läckor med sin nya produkt Seal a Leak. Den ska kunna laga läckor på ett pappatak på sekunden. När krisen uppstår är det bara att hälla på massan och så tätnar det. Sedan kan man ta fram hela lagningssatsen när solen står på och göra en permanent lagning. Detta flytande tätskikt ser ut att fungera ungefär som om man lagar en punktering på cykeldäcket med en lagningssats i en låda och så den kemiska massan på det. Icopal lanserade också Flexisteel, en ny, extra tålig underlagsduk framtagen specifikt för behoven vid läggning av bandtäckning. Denna produkt uppges klara mer slitage och har en längre öppentid.