På morgonen den 24 mars kom glädjesiffrorna från bygg- och järnhandelns försäljning i februari. Senare samma dag kom beskedet som kan sänka branschen – försämringen av rot-avdraget.
– Det kommer att drabba försäljningen både till proffs och privatkunder, menar Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus, som dock inte får medhåll av alla kedjeledare. Siffror från Sverige Byggindustrier visar att rot-avdragen svarar för cirka 10 miljarder kronor av bygghandelns försäljning. En rundringning till kedjeledarna i Sverige visar på stark kritik men också ett visst lugn hos vissa representanter när det gäller regeringens förslag om att försämra rot-avdraget. Mest upprörd är Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus.
– Det finns inga positiva effekter med sänkningen av rot-avdraget. Vi säljer både till proffs och privatkunder och detta kommer att drabba båda. Proffsen får mindre att göra. Ett sänkt rot-avdrag kommer att få effekter. Vi har ju satsat på montageservice och där kommer vi nog se en minskad efterfrågan.
Pierre Nyström, tillförordnad vd på Beijer Bygg, är också delvis bekymrad. Han är kritisk på byggbranschens och framförallt mindre byggares vägnar som han tror kan påverkas negativt men att bygghandlarna klarar sig bättre.
– Jag tror det finns en risk att folk kommer att bygga själva i större utsträckning men att försäljningen av byggmaterial i sig inte behöver påverkas.
Rut-avdraget inarbetat
Och Pierre Nyström tror inte att folk kommer sluta att använda sig av rot-avdraget.
– Rot-avdraget är numera så inarbetat så många kommer att fortsätta utnyttja det trots sänkningen till 30 procent.
Magnus Detterholm, vd på Optimera, tror på en ökning av byggvaruförsäljningen i år innan försämringarna träder i kraft.
– Det blir nog lite mer jobb i år som annars hade planerats till nästa år. Sedan dämpas nog efterfrågan något. Men för stora jobb gör det inte så mycket eftersom man bara får dra av maximalt 100 000 kronor.
Magnus Detterholm pekar också på att hans företag har många riksbyggare som kunder och lokala firmor som bygger åt det lokala näringslivet och dessa påverkas inte. Magnus Detterholm tror dock att den svarta marknaden kommer tillbaka.
– Och det gör att det kan bli mer kontanthantering för oss vilket är ineffektivt.
Byggmax mot strömmen
Magnus Agerwald, vd för Byggmax, går mot strömmen och säger till Dagens Industri att detta till och med kan gynna hans företag.
– Vi har i dag ungefär 80 procent privatkunder och med sänkningen kommer vi antagligen att öka vår totala marknadsandel när fler väljer att utföra renoveringen på egen hand, säger han.
Johan Wiklund, vd på K-Rauta, vill också tona ned effekterna av sänkningar av rot-avdraget.
– Det är lätt att säga att det blir en katastrof. Men de reella effekterna blir marginella.
Vad grundar du det på?
– Det finns ett permanent behov av om- och tillbyggnad i Sverige och jag tror inte graden av det ändras av den här sänkningen.
Däremot varnar Johan Wiklund för att den svarta marknaden kommer tillbaka i byggbranschen.
Björn Wallhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier tror i likhet med Magnus Detterholm att det kommer att bli en hausse fram till årsskiftet och sedan sjunker det.
– Problemet är att vi får tillbaka den svarta marknaden igen, säger han.