Svensk ekonomi är bara 3,4 procent cirkulär, enligt Circularity Gap Report Sweden gjord av RISE och Circle Economy. Det kan jämföras med det globala genomsnittet på 8,6 procent och exempelvis 9,7 procent i Österrike och 24,5 procent i Nederländerna.
Men en cirkularitet på 3,4 procent betyder inte att 96,6 procent av materialen går till spillo; 40 procent lagras i form av byggnader och infrastruktur. Cirka 36 procent av materialen är biomassa med potential att cirkuleras som exempelvis träprodukter och matgrödor.
Varje år tillförs mer än 266 miljoner ton resurser till den svenska ekonomin, vilket motsvarar närmare 25 ton per person och den siffran har ökat de senaste åren.
– En bidragande orsak till Sveriges höga konsumtion är att vi har en låg nyttjandegrad för många produkter. Detta gäller exempelvis för byggnader såsom kontor, skolor och fritidshus men också bilar, kläder och verktyg, som inte används en stor del av tiden. Det samhällsbehov som konsumerar mest material är byggnader inklusive infrastruktur som står för knappt hälften av Sveriges totala materialkonsumtion, ett samhällsbehov som till sin karaktär kräver mycket material, säger Carl Jensen, projektledare på RISE.
Potential öka cirkulariteten
Circularity Gap Report Sweden framhåller att med rätt åtgärder kan cirkulariteten i Sverige mer än fördubblas till 7,6 procent, exempelvis genom att tillverka och bygga cirkulärt, omforma utvinningsindustrin och ha en ansvarsfull design av förbrukningsvaror.
I rapporten ges också rekommendationer för hur Sverige kan fördubbla sin cirkularitet, minska sitt materiella fotavtryck med över 40 procent samtidigt som den globala konkurrenskraften och innovationen stärks.