När Iwona Migdal började på Hornbach i Botkyrka för nio år sedan var samtliga chefer män. Nu är hon varuhuschef och har bara kvinnliga avdelningschefer under sig.
– Vi har alla börjat på golvet, det ger respekt, menar varuhuschefen. När JBF gjorde kartläggningen över kvinnligt ledarskap i byggmaterialhandeln visade det sig att en av tio platschefer är kvinnor. Då fick vi tips om Hornbach som stolt ville visa upp sin anläggning i Botkyrka ledd av enbart kvinnor. Hornbach har bara fem varuhus i Sverige men varje enhet är imponerande stor. Tillsammans omsätter de över 1,5 miljarder kronor. I Botkyrka arbetar ett hundratal personer så den som leder ett sådant varuhus måste förstås vara av rätta virket.
Iwona Migdal tillträdde nyligen som chef och tycks bubbla av självförtroende och entusiasm. Hon möter mig i entrén till varhuset i samma grågula uniform som övriga anställda.
– Kunderna ser ingen skillnad på en oss chefer och andra anställda, säger hon.
Och cheferna ska inte slösa bort sin tid vid skrivbordet utan rör sig operativt över den 20 000 kvadratmeter (varav 8 000 kvadratmeter drive in) stora anläggningen. Det finns bara ett krypin med ett skrivbord för varuhuschefen men det står mest tomt. Istället ser jag hur Iwona Migdal tilltalar kunder och växlar ett ord med medarbetarna var hon är rör sig.
Iwona Migdal började på Hornbach i Botkyrka 2008 och klättrade successivt från kassaledare till gruppledare och avdelningschef innan hon kallades att leda satsningen på ett varuhus i Sundbyberg tillsammans med ytterligare några utvalda.
– Det blev som en praktik och jag lärde mig otroligt mycket.
Läs hela artikeln i nästa nummer av Järn Bygg Färg.
Iwona Migdal stod därför mer eller mindre på tur när chefsjobbet i Botkyrka nyligen blev ledigt. Och under åren som gått hade samtliga manliga mellanchefer bytts ut mot kvinnliga i samband med olika karriärbyten. Men att det blev kvinnor var ingen avsikt. Det säger de sex cheferna själva när jag för samman dem en måndag i slutet av februari.
– Vi har visat vad vi kan och vill och ledningen har gett oss förtroende, säger Marie Mattsson, avdelningschef för järn, verktyg och bygg som tidigare arbetat som chef inom dagligvaruhandeln.
Mirzeta Nikocevic gick som avdelningschef från en konkurrerande kapitalkedja och tycker att hon på Hornbach hade andra karriärmöjligheter när hon tog ansvar för kakel och vvs i Botkyrka.
– Här kan man klättra och de ser mig på ett annat sätt.
Hon värdesätter i likhet med övriga också det system med bonus som gör att man både individuellt och kollektivt kan dryga ut sin lön om det går bra för den aktuella Hornbach-anläggningen.
Det finns också ett ett-årigt utvecklingsprogram där man kan lära sig ledarskap, projektledning och Hornbachs filosofi bland annat.
Att klättra genom arbete på golvet attraherar Asada Ribac.
– Har man ett mål kan man gå hur långt som helst, menar hon.
Men hur ser kunderna och de manliga kollegerna på kvinnorna?
-
Jag har inte blivit bortsorterad av kunder i alla fall. Och från kollegerna förtjänar vi respekt eftersom de vet var de har oss, menar Seydi Demir som ansvarar för logistik, drive-in och servicecenter.
Linda Fredriksson uppger att kunder då och då blivit förvånade när hon svarar kunnigt om vvs eftersom det är ett område som traditionellt behärskas av män. Men efterhand väljer de att fråga henne.
-
Svarar man bara kunnigt så förstår de att man har kompetens, säger Linda Fredriksson som formellt ansvarar för färg och belysning.
Iwona Migdal beskriver sig själv som ”hård men rättvis”. Hon vill ha ordning och reda och struktur. Hennes handlingsfrihet begränsas något av den strategi som huvudkontoret bestämmer och inköp och marknadsföring och liknande hanteras centralt.
-
Men inom dessa ramar finns det många detaljer som vi chefer kan arbeta med.
När vi skiljs åt går Iwona på kvällspasset. Alla chefer delar på varhusansvaret under kvällarna och helgerna så det är ingen räkmacka att vara chef på Hornbach. Men det vet tjejerna i Botkyrka vid det här laget.
Mikael Kindbom