Med ökat industriellt byggande i trä går det att sänka både kostnader och negativ klimatpåverkan från bostadsbyggandet, anser representanter för träbranschen.
Susanne Rudenstam, kanslichef Sveriges träbyggnadskansli, David Johnsson, vd Trä- och möbelföretagen och Mathias Fridholm, direktör Svenskt trä, framför i en debattartikel sex åtgärder som de menar skulle sätta fart på byggandet.
Sex förslag till den nya regeringen för en mer produktiv och klimatsmart byggindustri:
- Industriellt byggda hus i trä har en 16 procent lägre produktionskostnad än motsvarande konventionellt byggda hus, samtidigt går trähus cirka 30 procent snabbare att bygga. Om fler hus byggs med prefabricerade delar i trä skulle den slutliga kostnaden hållas nere.
- Ett stort problem i dagens bostadsbyggande är att begrepp som byggnadshöjd, nockhöjd, totalhöjd, vind, suterräng, våning och källare inte är tillräckligt definierade. Vi önskar därför att regeringen en gång för alla sätter ned foten så att det blir tydligt hur olika höjder och våningar ska definieras.
- Tillåt bostadsvolymer med en bredd på max 4,5 meter på vägarna. I dag är det tillåtet med max 4,15 meter för bostadsvolymer, men 4,5 meter för övriga transporter.
- Anpassa Boverkets regler som av många upplevs vara skrivna utifrån en tradition att bygga med betong. Vissa rigida tekniska specifikationer som härstammar från traditionellt platsbyggande gör tröskeln hög för att bygga med trä, i synnerhet för industriellt träbyggande.
- Kompetensen kring trähusbyggande behöver höjas i alla led: bland politiker, beställare, byggaktörer och konsulter. Det behövs ytterligare kunskap, både om tekniken och fördelarna ur miljösynpunkt.
- Den den svenskutvecklade systemkunskapen kring industriella träbyggandet skulle kunna spridas bredare och öka svenska företags exportmöjligheter.
(Visited 83 times, 1 visits today)