En stor bygghandlarkund fick stå i centrum vid Trävaruhandelsföreningens årsmöte den 23 april. Jens Hoffman på Dipart talade om hur hans företag målmedvetet klivit in i sociala projekt och rekryterat många invandrare. Dipart har idag 120 anställda och en genomtänkt rekrytering med många nationaliteter och människor med tungt bagage och ett hjälparbete för missbrukare. Bygghandlarna fick en tankeställare av hans föreläsning.
Dipart bestod av ett tiotal anställda när hans bror klev in i företaget och började tala om affärsplaner och värdegrunder. De anställda satte sig och skrev ned sina tankar om hur företaget borde vara. ”Artiga mot kunder”, ”inte jobba svart”, Respektera kundens hem”, ”bidra till en sund samhällsutveckling” och bry sig genom ”aktiva handlingar för de mest utsatta” löd några av budskapen. Tankarna omsattes så småningom i praktisk handling och i dag ”lever företaget sina värdegrunder” enligt Jens Hoffman som är vd i företaget.
I ett socialt projekt har Dipart genom åren bidragit till att 6 000 narkomaner fått begagnade glasögon genom kontakter med en optiker. Dessutom är Diparts anställda med på härbärgena regelbundet under synundersökningarna och utprovning av glasögon. Från att ha varit ett företag med nästan bara svenskfödda har Dipart medvetet ökat mångfalden. Först sattes målet att via en genomtänkt rekrytering se till att det bland de anställda finns fyra nationaliteter. Det ökades till sju nationaliteter året därpå och numera består personalen av ett 20-tal nationaliteter.
– Vi tänker inte längre på varifrån folk kommer, menade Jens Hoffman.
Anställde missbrukare
Men utmaningarna stannade inte där. Jens Hoffman berättade om flera personer med missbruksbakgrund fått chansen att börja på Dipart och snabbt blivit lönsamma och uppskattade medarbetare. Detta har uppmärksammats i media. Dessutom har företaget hjälpt en av de anställda med sanera hans skulder och städa upp efter många jobbiga år.
– Fördelarna är att vi fått in engagerade och duktiga medarbetare. De är måna om att ge tillbaka och göra ett bra jobb. Vi får mångdubbelt tillbaka. Gensvaret man får är fantastiskt, sa Jens Hoffman som dock medgav att flera personer med stökigt förflutet har provats på samma sätt men inte fungerat.
Kommuniceras detta med kunderna? frågade en av deltagarna på årsmötet? Jens Hoffman svarade att Dipart inte är blyga med sina värdegrunder. Han tror också att företaget tjänar pengar på att arbeta med värdegrunder.
På årsmötet talade också Ulf S. Gustafsson, vd för Bygg- och Järnhandlarna. Stämningen var munter när han kunde offentliggöra försäljningsindex för bygg- och järnvaruhandeln under mars. Mars månad innebar en försäljningsökning med hela 12,5 procent på jämförbara enheter. Första kvartalet i år slutade därmed på plus 8,4 procent.
– Det är sjukt sanslöst fina siffror.
Vissa moln på himlen
Ulf S. Gustafsson målade dock upp vissa moln på himlen. Han pekade främst på försämringarna av rot-avdragen och undrade hur en regering kan vilja uppmuntra svartjobb. Ulf S. Gustafsson presenterade en enkät utförd av Bygg- och Järnhandlarna (se utförligare artikel på annan plats på hemsidan) som bland annat visade att 58 procent tycker att förändringen är dålig eller mycket dålig och att 57 procent kommer att ställa in eller minska omfattningen på planerade byggprojekt om rot-avdraget minskar.
Ann Bergerham avtackades av Trävaruhandelsföreningens ordförande Björn Rådström efter mångårigt engagemang i föreningen. Nu pensioneras hon från bygghandelsbranschen men aviserade att hon fortsätter med konsultuppdrag för bygghandlarna.
Björn Rådström omvaldes till ordförande liksom vice ordföranden Klas Ekesiöö och styrelsen bestående av Ole Gustafsson, Fabian Fredell, Pernilla Forsberg, Mattias Karlsten, Anders Nilsson, Andreas Nordström och Johan Rosendahl.
Efter årsmötet intogs en trerättersmeny och gästerna underhölls av en fingerfärdig trollkonstnär.