2015 blev bygghandlarnas år. En uppgång på 12,3 procent efter en december-spurt på nästan 18 procent.
– Under hela 2015 har byggmaterialhandeln haft stora försäljningsframgångar. Ingen månad har det sviktat. Så inte heller under december som annars är en relativt lugn försäljningsmånad, konstaterar Byggmaterialhandlarnas vd Ulf S. Gustafsson som tror på fortsatt uppgång i år.
Faktum är att 2015 blev det bästa året sedan mätningarna började. Enligt Bygg- och järnindex som Byggmaterialhandlarna redovisar månad för månad var 2015 det starkaste året sedan mätningarna började. Och i december som normalt sett är en lugn månad tycks svenskarna ha gått man ur huse för att nyttja rotavdraget till sista droppen innan det försämrades vid årsskiftet.
– Det var en riktig slutspurt. December är ju annars en lugn månad men jag tror att det milda vädret och att rot-avdraget spelar in, säger Ulf S. Gustafsson.
En jämförelse med detaljhandeln i stort visar en tillväxt på 5,7 procent, den högsta sedan finanskrisen 2008. Men bygghandeln sticker ut med hela 12,3 procents ökning under 2015.
– Det är ett häftigt tryck med högkonjunktur i byggbranschen, konstaterar Ulf S. Gustafsson.
Han känner ingen oro för växtvärk och personalbrist. Bygghandeln arbetar inte på samma sätt som andra med säsongsinriktad personal. En lugn månad som januari väljer många att utbilda sin personal exempelvis.
När det gäller lönsamheten tycks ett positivt trendbrott ha skett. Redan 2014 gick den upp några tiondelar och när vi får facit senare i år för 2015 tror Byggmaterialhandlarnas vd att kurvan fortsäter peka uppåt.
– Det märks när jag talar med handlarna att lönsamheten ökar. Det är dock en återhämtning från väldigt låga tal, förklarar han.
När det gäller branschens omtalade konsolidering tycks det inte ske någon större nedläggning av antalet enheter.
– Däremot byter en del anläggningar kostym och varumärken men det är ingen extrem tendens där heller.
Vad tror du om 2016?
– Vi ser en fortsatt uppgång men lägre än 2015. Förklaringen är de låga räntorna och högt tryck i ekonomin, inte minst för hushållen. De försämrade rot-avdragen tror jag bara påverkar marginellt.