Inköpschefsindex, PMI, är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. PMI-total noterades i december till 45,9 och är femte månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen.
– Industrikonjunkturen fortsätter att backa även om det finns tecken på att inbromsningen har stannat upp något vilket vi även har sett i eurozonen, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. Men nedåtriskerna är stora och sannolikt har effekterna av en svagare omvärldskonjunktur ännu inte slagit igenom i hela industrin,
Delindex för produktion, sysselsättning och orderingång steg och bidrog med sammantaget 1,3 indexenheter till PMI-total medan leveranstider sjönk för nionde månaden i rad och drog ned med 0,9 indexenheter tillsammans med inköpslager.
Index för produktionsplaner steg till 57,4 i december och är sjätte månaden i rad som indexet är under dess historiska genomsnitt (63,9). Även om produktionsplanerna är mindre expansiva är det en övervikt av företag som planerar att öka eller behålla produktionen oförändrad vilket får betraktas som en optimistisk bedömning.
– Index för rå- och insatsvarupriser föll i december till 55,9 från 58,5 i november och visar att pristrycket i industrin fortsätter att sjunka, tillägger Jörgen Kennemar. En kombination av en svagare konjunktur och minskade leveransstörningar som på sikt kan dämpa inflationen även om höga elpriser och en svag krona kan försvåra detta.
Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.