En majoritet i byggbranschen vill ha ett återinförande av investeringsstödet för byggande av hyresrätter och studentbostäder. Det visar Byggfaktas enkätundersökning hos byggherrar, beställare och projektledare.
En borgerlig majoritet avskaffade investeringsstödet den 1 januari i år. Nu visar Byggfaktas undersökning att de flesta är överens om att det kommer att leda till att färre bostäder kommer att byggas.
Nästan 50 procent förutsåg en minskad bostadsproduktion till följd av det slopade stödet. Avseende pågående projekt kommer drygt hälften att genomföras enligt plan medan övriga bromsas in eller läggs ned.
Undersökningen visar att drygt tre fjärdedelar vill ha tillbaka investeringsstödet, men av dem vill en majoritet att stödet ska utformas på annat sätt.
Förändringar krävs
Den huvudsakliga kritiken är långa handläggningstider, krångliga villkor och den osäkerhet som följer av att beviljandet av stöd i praktiken meddelas när byggnationen redan har påbörjats.
Viss kritik riktas också mot olika villkor, såsom krav på lägenhetsstorlekar och hyresnivåer med mera samt mot den regionala fördelningen (så kallade potten) och ersättningsnivåerna, som inte anses stå i proportion till byggkostnader, i framför allt Stockholm.
Om undersökning
Byggfakta uppger att “urvalet till undersökningen utgjordes av de byggherrar, beställare och projektledare som finns rapporterade under flerbostadshus och studentbostäder i Byggfaktas databas. Enkätförfrågan skickades till totalt 2 349 personer. Sammantaget inkom 260 svar, vilket innebär en svarsfrekvens på 11 procent. Även om undersökningen inte gör anspråk på att vara fullständigt representativ och svarsfrekvensen kan förefalla något låg, så är spridningen i svaren på bakgrundsfrågorna tillräckligt stor för att enkäten ska kunna sägas avspegla hela branschen.”