Om Sverige ska nå målet att vara klimatneutralt 2045 behöver bygg- och fastighetssektorn minska sitt klimatavtryck betydligt. En viktig pusselbit är återbruk av byggmaterial i stor skala och då behövs marknadsplatser för produkterna.
Mölndals stad bygger nu ett lager för att skapa förutsättningar för en marknad i Västsverige.
– Vi måste avfallssortera och återanvända mer byggmaterial. För att skapa en marknad för återbrukade produkter måste de kunna lagras någonstans och därför bygger vi ett mellanlager, säger Andreas Svendsen, miljöstrateg på Mölndals stad.
Det 600 kvadratmeter stora lagret är ett varmtält som ligger efter E6:an, 10-15 minuter från centrala Göteborg. Tältet är bara en början. Enligt Andreas Svendsen vill kommunen se att det finns ett intresse och en efterfrågan innan man investerar i större ytor.
Ansvar hos kommuner
Han betonar att syftet med lagret inte är att tjäna pengar. Snarare handlar det om nya krav i avfallslagstiftningen.
– Vi måste komma bort ifrån att deponera och förbränna material som är prima varor. Vi måste flytta oss uppåt i avfallshierarkin på riktigt. Det är delvis vårt ansvar som kommun, annars får Sverige som land böter över tid. Och vi anser att det ligger inom den kommunala kompetensen att bygga en infrastruktur för att bistå och påskynda utvecklingen och kunna skapa en marknad för återbrukade produkter.
Och det finns mängder av begagnat byggmaterial som aldrig tas omhand. Det årliga bygg- och rivningsavfallet i Sverige uppgår till drygt 10 ton och endast en bråkdel återanvänds. Andreas Svendsen tror att Sveriges kommuner kan vara en motor för att driva på omställningen.
Han pekar på att Sveriges kommuner representerar omkring 25 procent av landets BNP och de kommer att återvinna och återbruka mer material, även inom byggnation.
Näringslivet bidrar
Utvecklingen går generellt mot ökat återbruk. Exempelvis samarbetar Circular Sweden-medlemmen NCC med en dörrproducent för att ta fram processer för att demontera och returnera uttjänta fönster för att etablera ett cirkulärt återbruk.
– Hållbar utveckling var tidigare ett flummigt begrepp, nu är det mer handfast och konkret. Företagen tar det mer på allvar och vi har exempelvis samarbetat lite med Beijer som har kommit med pallar med överblivet material som kan återbrukas. Vi kan försöka bygga en marknad i stället för att slänga det, säger Andreas Svendsen som understryker att de i mycket högre utsträckning vill samarbeta med näringslivet kring dessa frågor.
För att skapa förutsättningar för en marknad för återbrukade produkter samverkar Mölndals stad med projektet Återbruk i Väst som drivs av Svenska Miljöinstitutet, IVL, och finansieras av deltagarna och Vinnova. De återbrukade produkterna som kommer att hanteras i lagret kommer att kopplas mot IVL:s digitala marknadsplats för återbrukat byggmaterial CCBuild.
Öka kunskapen
Andreas Svendsen ser positivt på utvecklingen men han anser att kunskapsnivån måste öka om vad som kan återbrukas så att det blir ordning och reda.
– Exempelvis skulle branschorganisationer, såsom Svenskt Trä, i högre utsträckning kunna hjälpa till med vad man ska tänka på vid exempelvis återbruk av träkonstruktioner, så att det blir så enkelt som möjligt att återbruka trämaterial. Vi måste samarbeta för att skapa en eftermarknad för byggmaterial för att underlätta en omställning av samhället, säger Andreas Svendsen.
Återbruk i Väst
I projektet Återbruk Väst samverkar fastighetsägare, arkitekter, konsulter, offentliga aktörer och forskare i Västsverige för att skala upp återbruket inom byggsektorn till en industriell nivå. Deltagare i projektet är bland annat Chalmersfastigheter, Göteborgs stad, Akademiska Hus, Castellum, Västfastigheter, arkitektbyråerna Tengbom och White samt Bengt Dahlgren.
CCBuild
CCBuilt är Svenska Miljöinstitutets, IVL:s, digitala marknadsplats för återbrukade byggprodukter och tjänster inom återbruk med målet att skapa en cirkulär ekonomi för byggmaterial. 2019 sjösattes en prototyp för testanvändare och deltagare i samverkans- och utvecklingsprojekt som Återbruk Väst. Utbudet av återbrukade produkter är öppet för alla.
Avfallsregler
Målet med EU:s lagstiftningspaket om avfall är att fullständigt införa avfallshierarkin, och senast 2025 ska Sverige ha anpassat de svenska bestämmelserna till EU:s regler.
Som ett led i detta gäller nya svenska regler från den 1 augusti 2020. Bland annat införs krav på bygg- och rivningsverksamhet att sortera ut vissa avfallsslag och förvara dem åtskilda. Ansvaret för utsortering av hushållens bygg- och rivningsavfall har kommunerna. Målet är att 70 procent av det icke-farliga bygg- och rivningsavfallet ska förberedas för att återanvändas eller materialåtervinnas så att fler cirkulära materialflöden kan skapas.
Circular Sweden
Återvinningsindustrierna har grundat företagsforumet Circular Sweden vars mål är 100 procents cirkulära materialflöden för att skala upp återbruk och återvinning till industriell nivå. Exempelvis är Tarkett, NCC och White Arkitekter medlemmar i forumet.
Krav på klimatdeklaration
Regeringen vill införa krav på klimatdeklarationer för nya byggnader från den 1 januari 2022. Tanken är att kraven ska gynna fastighetsägare och entreprenörer som satsar på lösningar som har mindre klimatpåverkan.
Avfallshierarkin – prioritetsordning
Steg 1. Deponering, Steg 2. Energiåtervinning, Steg 3. Materialåtervinning, Steg 4. Återanvändning och steg 5. Förebyggande (minska avfallets mängd och farlighet).
Per Gidlund