Hushållen har inte råd att efterfråga nyproduktion och bostadsbyggandet faller lika snabbt som under 90-talskrisen, konstarerar branschorganisationen Byggföretagen och föreslår ett antal lättade regler som organisationen anser skulle lindra krisen.
Byggföretagen gav Evidens i uppgift att analysera effekten av vissa regelförändringar. Evidens är ett analysföretag som arbetar på uppdrag av främst bostadsutvecklare samt bygg- och fastighetsföretag.
Evidens har tidigare gjort ett liknande rapportunderlag på uppdrag av Veidekke och HSB.
Enligt Byggföretagen blir regelverk som håller tillbaka efterfrågan eller ökar kostnaderna än viktigare i denna tuffa miljö.
– Vi har i mångt och mycket samma regelverk nu som vi hade för ett par år sedan när det var väldigt gynnsamma förutsättningar att bygga bostäder, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert vid Byggföretagen. Det har inte skett några reformer alls som gynnar bostadsbyggandet, bara nya regler som försvårar.
Enligt rapporten ”Åtgärder för ökat bostadsbyggande – potential för olika reformförslag”, finns det framför allt tre regellättnader som snabbt skulle kunna bidra till att vända den dystra utvecklingen: Lättade amorteringskrav, ändrade regler kring presumtionshyror och fri hyressättning i nyproduktion.
– Tillsammans skulle de åtgärderna på kort sikt kunna öka bostadsbyggandet med 5 000 bostäder, säger Anna Broman.
Mildare amorteringskrav
Den åtgärd som skulle ge störst effekt på bostadsrättsbyggandet är mildrade amorteringskrav. Enligt Evidens beräkningar innebär 1 procentenhets lägre amorteringstakt att hushållen kan efterfråga 3 400 fler bostadsrätter 2024, runt 30 procent fler än med nuvarande amorteringar. 2026 handlar det om cirka 10 000 fler bostadsrätter, 70 procent fler än annars.
Fri hyressättning
För hyresrättsbyggande är de mest effektiva åtgärderna på kort sikt ändrade presumtionsregler och fri hyressättning i nyproduktionen. Med en ändrad lagformulering efter den uppmärksammade hovrättsdomen 2022 skulle presumtionshyrorna kunna höjas lika mycket som övriga hyror och byggandet av hyresrätter därmed bli mer lönsamt. Fri hyressättning i nyproduktion med högre hyror gör också att fler projekt går att räkna hem.
– Att korta planprocesserna skulle göra stor skillnad genom att minska byggkostnaderna, men eftersom processerna är så långa tar det tid att få effekt, säger Anna Broman.
Sänkta markpriser
Hon påpekar också att grundförutsättningen för alla åtgärder är lönsamma byggrätter. Enligt rapporten har värdet på byggrätter sjunkit med 7 000–8 000 kronor per kvadratmeter jämfört med i början av 2020 och det krävs att kommunerna anpassar sig och sänker markpriserna för att kalkylerna ska kunna gå ihop.
Vad branschen kan göra själv
– Det branschen kan göra är att stärka arbetet med att industrialisera och standardisera, men det kräver att det inte dyker upp nya krav i detaljplaner eller tekniska särkrav som omöjliggör den effektiviseringen.