Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Järn Bygg Färg
    • Hem
    • Om oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Kontakta oss
    • Debattera
    Järn Bygg Färg
    Projektledare Christoffer Karlsson visar några av de fönster som ska återvinnas.
    Nyheter

    Nya fönster av gammalt glas

    2023-04-04
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    I samband med fönsterrenoveringar hamnar vanligtvis det kasserade glaset på den lokala soptippen. Men för glaset i de 3 300 fönster som Vidingehem just nu byter i kvarteret Romalyckan väntar en helt annan resa, nämligen via Stockholm och Göteborg till norra Tyskland. Och väl där blir det bokstavligen som nytt igen.

    Långa transporter är i sig inte bra för klimatet, men i det här fallet blir faktiskt Moder Jord en vinnare i slutänden på flera sätt, säger Vidingehems projektledare Christoffer Karlsson. Han berättar om bakgrunden:

    – Det är entreprenören Skanska som genomför renoveringen åt oss. De samarbetar med återvinningsföretaget Ragn-Sells, som i sin tur driver ett pilotprojekt tillsammans med franska glastillverkaren Saint-Gobain. Syftet är att återvinna planglas, som glaset i vanliga fönster kallas.

    Att fönsterna tar en sväng om Stockholm och Göteborg på sin väg till Saint-Gobains fabrik i den tyska staden Torgau beror på att återvinningen är komplicerad och sker i flera olika led.

    – I Stockholm finns resurser för att skilja glaset från ramarna och i Göteborg hanterar man den noggranna sorteringsprocessen där rester av plast, metall och damm filtreras bort.

    Att glaset till sist hamnar i Tyskland beror på att det sedan 2013 inte längre finns någon planglas-tillverkning i Sverige.

    – Så visst, det blir långa transporter – total cirka 1 800 kilometer – men det minskade koldioxidutsläppet som en cirkulär hantering medför väger med råge upp nackdelarna.

    Enligt Saint-Gobain krävs 1 200 kilo råvaror för att tillverka 1 000 kilo nytt glas. Men använder man däremot återvunnet glas är förhållandet 1:1 – av 1 000 kilo återvunnet glas blir det alltså 1 000 kilo nytt. Och i processen sparar man 300 kilo koldioxid.

    – Glas tillverkas bland annat av sand och det går åt betydligt mer energi för att smälta ny sand än att återanvända den som redan finns i det återvunna planglaset. Totalt minskar koldioxidutsläppen vid tillverkningen med drygt 50 procent.

    Men det finns ytterligare ett tungt vägande skäl till att inte använda ny sand i tillverkningen – den håller nämligen på att ta slut.

    – I en FN-rapport från i fjol konstateras att det varje år utvinns 50 miljarder ton sand. Och sand är en ändlig resurs, särskild den extra fina sand som används i planglas – den får inte innehålla nickel, krom eller järn eftersom de ämnena färgar glaset.

    2021 deponerades 35 000 ton planglas om året i Sverige. En del återanvändes, men nästan uteslutande till ”enklare” produkter som flaskor och glasfiberisolering.

    Saint-Gobain använde 1 procent återanvänt planglas i sin råvara, men tack vare samarbeten som det med Vidingehem, Skanska och Rang-Sells räknar Saint-Gobain med att redan om två år kunna använda 20 procent planglas från rivning i tillverkningen.

    (Visited 101 times, 1 visits today)
    Dela. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-post
    Föregående inläggSh bygg, sten och anläggning kommer igen
    Nästa inlägg Uppfinningsrikt lås från Habo

    Relaterade artiklar

    AI i bygghandeln: Så bygger Byggmax en smartare arbetsvardag

    Nyheter 2025-07-04

    Astma- och allergimärkt färg testas i stort bostadsprojekt i södra Stockholm

    Nyheter 2025-07-03

    Sveriges Fria Bygghandlare utmanar branschen – har ökat i nio månader i rad

    Företagande och Ekonomi 2025-07-02

    Kesko Sverige klar med omprofileringen till K-Bygg

    Företagande och Ekonomi 2025-07-01

    Förlags AB Järnaffärer

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

     
    Maila oss gärna på info@jarnbyggfarg.se

    Få nyheter i mailen
    © 2025 Järn Bygg Färg - Branschtidningen för Järn-, Bygg- & Färghandlare

    Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.