Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Järn Bygg Färg
    • Hem
    • Om oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Kontakta oss
    • Debattera
    Järn Bygg Färg
    Moderatorn Stefan Attefall i diskussion med Hans Lind
    Nyheter

    Tomträtt och kreditgaranti ska öka villabyggandet

    2017-05-19
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Moderatorn Stefan Attefall i diskussion med Hans Lind

    • Återinför tomträtten

    • Erbjud statliga kreditgarantier

    • Förenkla bygglovshandläggningen

    Djärva tankar fördes fram av experterna när småhustillverkarna arrangerade seminarium om hur villabyggandet ska komma in i matchen jämfört med flerfamiljshusen.

    Moderatorn förre bostadsministern Stefan Attefall drev upp tempot och ställde skarpa frågor till talarna på torsdagseftermiddagen på Näringslivets Hus i Stockholm. Ingen tanke var förbjuden och djärva förslag kastades upp på bordet under temat Vill vi bygga våra drömmars stad?”. Här gällde det att tänka nytt och bryta tabun.

    TMF, Trä- och Möbelföretagen, fick till en rykande start med Hans Lind, professor i fastighetsekonomi som för TMF:s räkning utrett och lämnat förslag på en reformerad typ av tomträtt där kommunerna ungefär som i början 1900-talet äger marken och låter människor bygga hus mot en årlig avgäld.

    Ensidigt byggande

    Hans Lind menar att slutsatsen av ”det låga och ensidiga byggandet under de senaste 20 åren är att det krävs en radikal förändring i processerna för att tillhandahålla mark och planera byggande”.

    Hans Lind vill öppna för en mer blandad bebyggelse än de ständiga flerfamiljshus vi ser i dag samt ge möjlighet för människor med begränsad ekonomi att skapa sitt eget boende.

    För att undvika de problem med jättehöjningar av avgälden med vissa tidsintervaller och tvister kring det som var fallet med de gamla tomträtterna föreslår Hans Lind att avgäldsräntan regleras i lag så att den slipper drabbas av lokalpolitisk klåfingrighet samt att räntan knyts till inflationen. När huset och tomträtten överlåts justeras avgälden utifrån hur priserna utvecklats.

    De flesta vill bo i hus

    Maria Pleiborn, seniorkonsult på WSP, lade fram undersökningar som visar att en stor majoritet av svenskarna helst vill bo i villa. Även tonåringar svarar att de önskar bo i radhus eller villa när de blir äldre. Ändå minskar andelen nybyggda småhus i relation till flerfamiljshus.

    – Men med den lilla rörlighet vi har i dag på småhusmarknaden är det få som kan realisera villadrömmen. Småhusen är i dag ockuperade av 40- och 50-talister, menar Maria Pleiborn.

    Men hur ska man ha råd att bygga sig ett hus? Regeringens utredare tillika tf generaldirektör på Boverket Susanne Bard studerar nu en reformering av det statliga stödet till bostäder som skulle kunna ge människor med begränsade inkomster chansen att realisera sin villadröm. När staten avreglerade bostadsmarknaden för några decennier sedan blev det svårare för den här gruppen att äga sin bostad.  De skulle kunna få hjälp med topplån där bankerna säger nej. Här varnar dock Susanne Bard för riskerna med överskuldsättning som vi redan ser.

    Angrep enormiga områden

    Arkitekten Jerker Söderlind visade sedan hur drömmen om nya trädgårdsstäder skulle kunna bli verklighet. Han gick till angrepp mot de enformiga bostadsområden med bostads- och hyresrätter som nu växer upp som svampar ur jorden. Han liknar dem vid de tidigare miljonprogrammen. Tillsammans med arkitekten Erika Wörman visade de med egna exempel hur blandade trädgårdsstadsområden kan se ut. Det saknas inte lyckade exempel där radhus och parhus samsas med flervåningshus. Men här är färgsättning, vattenspeglar, växtlighet, butiker, grönområden och andra komponenter helt avgörande för om satsningarna ska lyckas.

    Dan Gaversjö som arbetar med integration i boendet tipsade därefter om hur man med små medel som ökat engagemang och kanske ägande i bostäderna kan förbättra integrationen.

    Tidigare Ulf Perbo statssekreteraren anser att bara starka skäl som hållbarhet kan motivera en prioritering av småhus framför flerfamiljshus.  Han avfärdade dock alla sådana argument eftersom trähus i sig är miljövänligt, att biltrafiken till och från jobbet är begränsad i förhållande till den totala trafiken samt flygtrafiken med sina utsläpp.

    – Villor är helt överlägsna i fråga om hållbarhet, slog han fast. Ändå har villabyggandet kollapsat. Vi bygger mindre än i tätbebyggda Holland.

    Fajtas med handläggarna

     

    Slutligen beskrev Joakim Henriksson, vd för Obos i Sverige med bland annat Myresjöhus hur mycket han får fajtas med kommunala handläggare och politiker om att använda marken till småhus.

    – Vi skulle kunna sälja 50 hus i Jönköping på en helg om det bara fanns mark för det, sa han.

     

    Han ville också införa avgifter för dem som vill överklaga bostadsprojekt för att dämpa dessa kostsamma långbänkar.

     

     

     

     

     

     

     

    (Visited 12 times, 1 visits today)
    Dela. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-post
    Föregående inläggSänkta priser när Bolist firar 10 år
    Nästa inlägg Fredells lanserar ny hemsida med egna produktbilder

    Relaterade artiklar

    AI i bygghandeln: Så bygger Byggmax en smartare arbetsvardag

    Nyheter 2025-07-04

    Astma- och allergimärkt färg testas i stort bostadsprojekt i södra Stockholm

    Nyheter 2025-07-03

    Sveriges Fria Bygghandlare utmanar branschen – har ökat i nio månader i rad

    Företagande och Ekonomi 2025-07-02

    Kesko Sverige klar med omprofileringen till K-Bygg

    Företagande och Ekonomi 2025-07-01

    Förlags AB Järnaffärer

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

     
    Maila oss gärna på info@jarnbyggfarg.se

    Få nyheter i mailen
    © 2025 Järn Bygg Färg - Branschtidningen för Järn-, Bygg- & Färghandlare

    Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.