Familjeföretaget Nordströms Byggvaruhandel grundades 1914. Det har framgångsrikt hanterat världskrig, depressioner och djupa konjunkturnedgångar. Nu agerar företaget offensivt för att motverka klimatkrisen.
– Jag tycker att det är lite fegt när våra kollegor går ut med att de ska vara klimatneutrala 2040 och 2050. Det är nästan så att de gömmer sig bakom tillverkarna. De vet ju att processerna kommer att förbättras och utsläppen kommer att minska med tiden, säger Gustav Nordström, vd för Nordströms som grundades av hans farfars far Verner Nordström.
Han understryker att de vill vara med och driva utvecklingen idag och ta ansvar för de utsläpp som företaget ger upphov till genom att klimatkompensera för 105 procent av företagets utsläpp, vilket gör Nordströms till Sveriges första klimatneutrala bygghandel.
Start med transporter
2019 började Nordströms kartlägga sitt klimatavtryck med hjälp av miljökonsulten Ramböll. Den första åtgärden blev att minska utsläppen vid transporter och samma år övergick företagets samtliga kontrakterade åkare till att använda HVO 100, fossilfri diesel, i deras 60-tal kranbilar som levererar byggvaror åt Nordströms.
– Det fina med fossilfri diesel är att man inte behöver byta motor eller bil. Det räcker att byta bränslepump och tankställe. Priset är lite dyrare, men det blir mycket renare. Övergången till HVO 100 minskade våra transportrelaterade koldioxidutsläpp med 80 procent per år, alltså 1000 ton årligen. Genom att klimatkompensera för de 20 procent som återstod, blev vi först med klimatneutrala leveranser, berättar Gustav Nordström.
Total genomlysning
Kunderna uppskattade de klimatneutrala leveranserna och byggvarukedjan ökade ambitionerna genom en total genomlysning av hela bolaget med det etablerade systemet Green House Gas Protocol för att se hur mycket koldioxidutsläpp verksamheten bidrar till.
– Det är ett ganska omfattande arbete. Vi tittade uppströms, alltså varor och tjänster vi köper in och tillverkningen av allt material vi säljer. Där ingår även vår egen verksamhet, som drift av anläggningar och så vidare. Vi tittade också nedströms på byggarbetsplatserna, avfallshantering med mera, säger Gustav Nordström.
Klimatkartläggningen visade att Nordströms totala utsläpp under 2020 uppgick till cirka 75 000 ton koldioxid, och för bli klimatneutralt, beslutade familjeföretaget att klimatkompensera det totala utsläppet med 105 procent.
Nytt styrmedel
Gustav Nordström framhåller att nu vet de exakt vilka delar i verksamheten och vilka typer av material som släpper ut mest, och utifrån det har bolaget satt upp mål för att få ner utsläppen per volym. Men det innebär inte att bolaget utesluter vissa leverantörer.
– Vi väljer att lyfta fram och rekommendera produkter som är mer klimatsmarta än andra. Exempelvis är en träregel mer klimatsmart än en stålregel, men vi kommer inte att sluta sälja stålreglar utan vi informerar de kunder som är intresserade av de här frågorna. Vi försöker också sätta press på våra leverantörer att förbättra sina processer och sänka sina koldioxidutsläpp.
Grön el och återvinning
Han understryker att det viktigaste tillverkarna kan göra för att minska sina koldioxidutsläpp är att byta till grön el i sin produktion.
– Vi har använt 100 procent grön el under många år. Vi kör bara med eltruckar och all vår el kommer från sol-, vind- och vattenkraft, säger Gustav Nordström som också anser att leverantörerna, utöver att använda grön el, behöver gå över till fossilfria drivmedel i transporterna till Nordströms anläggningar och ställa krav på sina leverantörer uppströms.
Inget återbruk
Många argumenterar för att återbruk av byggmaterial är nödvändigt för att minska klimatavtrycket. Nordströms har dock inga planer på att sälja återbrukat av material.
– Återbruk är ganska komplicerat. Däremot återvinner vi mycket material, gips exempelvis. All skadat gips och även gips från arbetsplatser samlar vi in och skickar till gipsrecycling så att det blir nya gipsskivor. Vi gör samma sak med andra material, berättar Gustav Nordström som betonar att deras klimatkartläggning visar att transporter och tillverkning av produkter står för 97 procent av alla utsläpp, så minimering av avfall har ingen avgörande betydelse för att minska koldioxidutsläppen.
Klimatprojekt
För att klimatkompensera sin verksamhet, investerar Nordströms i olika klimatprojekt. Företaget jobbar tillsammans med företaget Zero Mission som väljer ut och föreslår olika projekt att investera i. Just nu investerar Nordströms i ett skogsbevarandeprojekt och ett projekt som stödjer ugnar som drivs av sol i stället för att förbränna trävaror.
– Det är viktigt för oss att projekten är tredjepartscertifierade av seriösa organ, så att vi vet att projekten gör verklig nytta. Och våra kunder uppskattar vårt klimatarbete. De ställer också krav på minskade koldioxidutsläpp, framförallt riksbyggare, för de har i sin tur krav från sina beställare. Vi ska fortsätta kompensera för 105 procent av våra utsläpp för att vara på den säkra sidan, säger Gustav Nordström
Per Gidlund